Сплеск антисемітизму у світі: час віруючим діяти

Мені цей світ здається дивним і неправильним. А ті, хто намагаються вирахувати його розумом, намагаються раціональним шляхом зрозуміти його, визначити, яким чином він буде розвиватися, до чого це все прийде, вони раз по раз заходять у глухий кут і не можуть зрозуміти, чому відбувається те, що відбувається.

Але Господь про це попереджав заздалегідь, до того ж багаторазово. Тому що цей світ не піддається ніяким людським, суто раціональним роздумам, аналізу, прогнозам. Він існує в якомусь зовсім іншому вимірі. І дуже часто ми бачимо, що цей вимір, він суперечить навіть вигоді, просто елементарній вигоді тих, хто приймає ці рішення. 

Путін і ХАМАС - безглузді рішення

Здавалося б, чого не вистачало, скажімо, Путіну? У нього було все до вторгнення в Україну. А тепер доводиться постійно ходити кланятися. То в Китай, то в Іран, то, уявляєте, благати Кім Чен Ина, знехтуваного диктатора Північної Кореї, щоб той дав йому снаряди та ракети. Він перетворився на диктатора-вигнанця, про якого всі цивілізовані люди все вже зрозуміли. Скільки всього його найближче оточення втратило в Європі, у світі. Санкції за санкціями. Розірвані стосунки на багато поколінь наперед із тією Україною, яку вони називали братньою. Навіщо? Який сенс? 

Інший приклад - «велика перемога ХАМАСу над Ізраїлем», яку проголосили ХАМАС та Іран. А в чому це виражалося? В тому, що вони жахливим чином вирізали приблизно тисячу триста цілком беззахисних цивільних людей, включаючи людей похилого віку, дітей, немовлят, жінок. І до чого ця «велика перемога» призвела? До того, що ізраїльські війська просто знищують ХАМАС.

До цієї «великої перемоги» ХАМАС царював у Газі – все було в їхніх руках, усі гроші, які надходили з Ізраїлю, Європи, Америки. Це була повністю тиранічна система. Все основне керівництво ХАМАСу жило за кордоном у розкішних умовах, а другий ешелон керівництва жили, як царі, у Газі. Нинішній прем'єр-міністр Ізраїлю задобряв ХАМАС. Вони періодично пускали ракети по Ізраїлю, а Ізраїль у відповідь трохи бомбардував пустирі та порожні гаражі.

В результаті наразі вже напівзруйновано всю інфраструктуру ХАМАСу, яка будувалася десятиліттями. Ті, що залишилися, загнані у тунелі. Мільйони жителів Гази мігрували на південь сектору. І тепер ХАМАС вимагає всесвітнього єврейського погрому і волає про допомогу від ісламських братів, включаючи Іран. Але ніхто не захищає ХАМАС навіть із його найближчих друзів, і жодна арабська країна не хоче приймати біженців із Гази. З'ясувалося, що всі готові мітингувати проти євреїв, але ніхто не хоче вступати у війну. Навіщо вони це зробили?

Єдина книга, яка відкриває суть того, що відбувається

Якщо ми не знаємо Біблії, якщо Господь не показує нам, що князем цього світу є той, хто в Писанні називається князем цього світу, і він ворог усіх людей, ми не зможемо зрозуміти, що відбувається в цьому світі. А цей ворог - він, насамперед, ворог Ізраїлю та Божих дітей з усіх народів, але також ворог і решти людей. У кінцевому рахунку князь цього світу - ворог навіть своїх слуг, яких він використовує та веде до пекла.

Саме через його правління, через те, що він має невидиму армію темних злих слуг, які багато обіцяють своїм рабам і завжди рано чи пізно обманюють, через них відбувається те, що відбувається. Якщо ми не розуміємо цієї духовної реальності, не заглиблюємося в Слово Боже, не розуміємо пророцтва, які виконуються на наших очах, ми будемо в повному здивуванні, розгубленості та страху, не знаючи, що чекати, куди подітися і чим це закінчиться.

А ми знаємо, чим це закінчиться. Ми знаємо, що Господь готує велику перемогу над усіма силами зла, над усією пітьмою, над усіма тими, хто зараз думає, що в них щось вийде. Він готує таку перемогу, яка змінить увесь світ. Весь цей світ оновиться у вогні слави Божої. Сама ця земля перетвориться, небеса перетворяться. І Господь царюватиме в Єрусалимі над усією землею.

Ось чому ми в Україні не припиняли молитви за Ізраїль

До того, що трапилося в Ізраїлі 7 жовтня, в останній день свята Суккот, багато наших братів і сестер з різних хороших церков дивувались: «В Україні йде страшна війна. Чому ви так багато уваги приділяєте єврейському питанню, антисемітизму, Ізраїлю? Тим більше, Ізраїль так активно, як Америка чи низка країн Європи, Україні не допомагає».

Нам доводилося довго і докладно роз'яснювати ситуацію, багато чого пояснювати. А зараз усе стало просто. Тому що у світі для всіх людей у будь-якій країні світу, навіть для тих, що зимують в Антарктиді, існують дві війни, які впливають на весь світ – війна в Україні та війна в Ізраїлі. І багато християн, особливо євангельських, зараз без запитань розуміють, що ці дві війни, які географічно одна від одної знаходяться на великій відстані, духовно дуже міцно пов'язані.

Звичайно, зараз світові ЗМІ переключились з війни в Україні на війну в Ізраїлі. Але ті, котрі знають, що вся Біблія - єдина книга, які намагаються зараз заглиблюватись в неї і порівнювати все, що відбувається, з цим єдиним записаним Божим Словом, вони чудово розуміють, хто стоїть за цими двома центральними на даний момент війнами для всього світу.

Вони чудово розуміють, що той самий дух, який розв'язав війну в Україні, розв'язав війну проти Ізраїлю. Той самий злий дух, який намагається запобігти виконанню Божих обітниць Церкві, Тілу Месії з усіх народів, і Божих обітниць обраному Божому єврейському народу, - це той самий дух. Він розв'язав ці дві війни, і він же намагається налаштувати масу людей по всьому світу проти Ізраїлю.

Сплеск антисемітизму після 7 жовтня

За результатами проведених нещодавно статистичних досліджень кількість антисемітських виступів і навіть злочинів по всьому світу, починаючи з 7 жовтня, зросла в 11 разів. Не в півтора-два рази, а в одинадцять!

Ізраїль постраждав через те, що він хотів утихомирити цих бісів. Він хотів заспокоїти це зло, задобрити ХАМАС. І все те, що Ізраїль давав їм, вони перетворили на зброю проти нього. Все те, що Ізраїль робив заради того, щоб вони заспокоїлися, це працювало проти Ізраїлю.

І якою була реакція антисемітів у всьому світі після цього? Винен Ізраїль і винна Америка. Росія, яка зображала з себе друга Ізраїлю, заявила в ООН, що Ізраїль не має права на самооборону, тому що «Ізраїль окупує Палестину». Виходить, що, якщо євреї стали нахабно захищатися, вони перейшли дозволену межу.

А чому? Та тому що світові еліти і ті божевільні одержимі натовпи, які зараз у всьому світі виступають на підтримку ХАМАСу, дозволяють Ізраїлю та євреям існувати, тільки якщо ті виступають у ролі жертв, які не захищаються. Відношення цієї частини світу, підпорядкованої князю цього світу, таке: «Ми вас будемо жаліти, якщо з вас знущатимуться, вас вбиватимуть, а ви будете терпіти і плакати». Але як тільки Ізраїль наважився розпочати дії у відповідь…

Це дуже нагадує те, що відбувалося в Україні, особливо на початку війни. Скільки так званих братів із Росії дзвонили та писали: «Ну що, українці, змиріться, здавайтеся. Ви ж розумієте, проти великої Росії ви нічого не можете зробити... Ось як Ізраїль здався Вавилону, тепер ви здавайтеся Росії». Причому вони не розуміли, що якщо Росія порівнюється з Вавилоном, значить Росія - поганська агресивна імперія.

Один і той самий дух стоїть не лише за агресією проти України та Ізраїлю, а й за тими, хто пояснює Україні та Ізраїлю, що їм можна, а чого не можна, і підводять до того, що настав час здаватися насильству.

Актуальність месіанського служіння у наші дні

Тепер багато наших братів та сестер і в Україні, і в інших країнах розуміють, чому так важливо було молитися не лише за Україну, а й за Ізраїль, чому так важливо було молитися не лише проти агресивної атаки на Україну, а й проти всіх тих сил темряви, які протистояли Ізраїлю та готували цей напад на нього.

Щорічна Молитва проти антисемітизму та щотижнева молитва за Ізраїль, які були ініційовані нашими громадами, набувають зараз особливого значення. Варто зазначити, що молитва за Ізраїль існувала до того, як ми почали об'єднувати громади та церкви у цій молитві. Але молитва проти антисемітизму та нацизму – це, у певному сенсі, унікальне явище. Цікаво, що її ініціаторами свого часу виступили наші дочірні громади у Росії. Щороку у Києві відбувається центральна Молитва проти антисемітизму та нацизму, і понад 40 країн підключаються до цієї молитви, яку Господь дав нам проводити.

Ми бачимо, що наше бачення є дуже актуальним. Ми розуміємо, що наше служіння – служіння на спасіння єврейського народу, служіння заради звільнення Тіла Месії від прокляття духу антисемітизму та служіння відновлення повноти Тіла Месії не лише в Україні, а й у всьому світі (а повнота неможлива без живої єврейської новозаповітної сім’ї) – це служіння з кожним роком, з кожним місяцем, з кожним тижнем стає все актуальнішим і актуальнішим.

Я не хотів, щоб сталося те, що зараз відбувається. Звичайно, ми молилися за інше. Але з милості Божої наші молитви і молитви наших братів і сестер у всьому світі запобігли багато чому гіршому. І те, що відбулось і відбувається, показує, наскільки важливим є наше служіння. Будьте впевнені, навіть найпростіші ваші молитви в цих напрямках, навіть коли ви не відчували сили і вогню, проте молилися в єдності з усією громадою і багатьма іншими громадами і церквами, приносили певний результат.

Нині такий час, коли для нас дуже важливо не зупиняти цей рух уперед і не відволікатися від цих двох головних напрямків нашого життєвого служіння. Чому життєвого? Тому що в Слові Божому, особливо в Новому Заповіті, життя віруючих та їхнє служіння Богові та людям не відділяються одне від одного.

Антисемітизм у мирній Швейцарії

Мені сьогодні зателефонувала дружина, яка зараз у Берні, та розповіла цікаву річ. Коли я нещодавно був там, у місцевій синагозі проводилось спеціальне зібрання, присвячене солідарності з Ізраїлем. Приїхала посол Ізраїлю, з Ізраїлю прилетів рабин. І був наш друг П'єр Безонсон. Вони з місцевим головою синагоги закупили велику кількість ізраїльських прапорів і надрукували на них цитату з книги пророка Захарії: «Хто вас [Ізраїль] доторкується, той доторкується до зірця Його ока» (Захарія 2:8). І ці прапори розвісили по всьому цьому франкомовному кантону Невшатель у багатьох місцях.

Протягом короткого часу майже всі ці прапори були опоганені. На багатьох було перекреслено «Ізраїль» та написано «Палестина». На багатьох намалювали свастику. Тільки два прапори вціліли, бо вони були дуже високо. І це у Швейцарії! У Швейцарії, де не було агресивних виступів на підтримку ХАМАСу, а ті демонстрації, які проводилися, були спокійними та нечисленними. Уявляєте, що відбувається у Франції, Англії, Німеччині? Щоправда, у Німеччині меншою мірою, бо німецька поліція нарешті розганяє демонстрації на підтримку ХАМАСу.

На конференції у Швейцарії, в якій я брав участь під час моєї останньої поїздки, зібралися віруючі з різних частин Швейцарії. Хороші брати та сестри. Але більшість із них були людьми похилого віку. Молодь у євангельських церквах Швейцарії не настільки готова підтримувати Ізраїль та виступати за єврейський народ. Нове покоління віруючих дистанціюється від цього. Ситуація дуже складна. Але коли я поставив їм запитання: «А в якій країні Європи проходять лише акції на підтримку Ізраїлю, але не було жодної акції на підтримку ХАМАСу та Палестини?», деякі з них здогадалися, що це Україна.

Час активної боротьби з духом антисемітизму

Скажу більше. Навіть ціла низка антисемітів в Україні вже зрозуміла, що у нас з Ізраїлем спільний ворог. Навіть до них це дійшло крізь пелену антисемітизму. Тому ми маємо велику надію, що Бог розірве прокляття антисемітизму в Україні остаточно, що Він дасть перемогу над цим поганим духом, і народ України (мені хочеться, щоб назавжди) звільниться від цієї вікової поразки.

Друзі, ми маємо право, у нас є вогонь Святого Духа і хоч обмежена, але влада Ієшуа діяти, щоб народ України піднявся на волю від цієї страшної тисячолітньої поразки, ворожнечі проти обраного Божого народу. Щоб народ України скинув із себе цю брехню. Щоб уроки жахів Хмельницького, Коліївщини, погромів та Другої світової війни були нарешті засвоєні всіма, і щоб уже ніхто ніколи не міг виправдати битву із Богом Ізраїлю.

Уявляєте, на цих прапорах Ізраїлю з цитатою з пророка Захарії вони малювали свастику, навіть не розуміючи, що тим самим вони підтверджують те, що там написано - що вони намагаються торкнутися зіниці Божого ока. Що буде з тими, хто грає у цю гру, ми добре знаємо. Але ми і за них, за цих ворогів Божих, ворогів Божого народу, ворогів Тіла Месії, маємо молитися, щоб страх Божий зійшов на них і розтрощив пута, якими диявол їх тримає.

Борис Грисенко, рабин КЄМГ

Слово на Шабаті КЄМГ 4 листопада 2023 року