Майбутній Вихід не можливий без Виходу Ізраїлю

Коли я молився перед шабатнім служінням, Господь дав мені слово - Ісая 41:8-20. Цей уривок починається словами:

«Ти ж, Ізраїлю, Мій слуго, Якове, якого Я обрав, - нащадки Авраама, Мого приятеля, - ти, кого Я взяв від країв землі, покликав з найдальших куточків, запевнивши тебе: Ти - Мій слуга! Я тебе вибрав і Я тебе не відкину! Не бійся, бо Я з тобою! Не лякайся, бо Я - твій Бог! Я додам тобі сили і допоможу тобі! Я підтримаю тебе правицею правди Своєї!» (Ісая 41:8-10)

Господь хоче, щоб ми підбадьорилися, щоб ми підняли наш дух назустріч Йому. Він хоче, щоб наша внутрішня людина прокинулась і ми широко розкрили свої духовні очі назустріч тому світлу, яке не засліплює, не вражає, але просвітлює та звільняє. Він хоче, щоб ми повірили: це слово вже сповнюється. Він готує нас до більшого, але ми вже перебуваємо в Його благодаті, яку Він послав на цю землю, щоб з'єднати всі серця, спрямовані до Нього.

Ми знаємо, що, якщо це обіцяно Ізраїлю, це назавжди стосується насамперед його. Ми можемо якісь місця з цих обітниць віднести до всіх віруючих з усіх народів у другу чергу. Але в першу чергу Господь хоче, щоб Його діти у всіх єврейських новозавітних громадах, у всіх єврейських служіннях піднялися і розправили свої плечі і перестали жити і ходити по цьому тимчасову життю, як зігнуті в три погибелі.

Якось рабі Зуся запитав рабі Елімелеха: «Слухай, брате. Сказано, що славою Його наповнена вся земля. Чому ж більшість людей живе так, начебто цієї слави немає ніде?» І ребе Елімелех відповів: «Знаєш, це тому, що вони ходять, зігнувшись у три погибелі. А слава Божа простягається над землею на висоті голови людини, яка розправилася».

Господь хоче, щоб ми розправилися в Дусі. Він хоче, щоб наше пробудження стало реальністю, бо за своєю суттю воно не наше, а Боже. І якщо Бог послав його в ті чи інші місця землі, якщо Дух Божий творить чудеса, Він хоче показати приклад Його єврейському залишку, щоб цей залишок перестав бути залишком, але став сіллю Ізраїлю, світлом Ізраїлю, і щоб Ізраїль нарешті став тим посланцем, яким він був покликаний спочатку.

Друзі, це Вихід із того проміжного стану, в якому перебувають, на жаль, більшість євреїв та багато християн. Це Вихід тієї самої єдиної нової людини, Тіла Месії, в якому неможлива єдність і пробудження, доки не буде відновлена єврейська складова і доки в ній не запанує Божий шалом. Не просто мир між єврейською та неєврейською складовими, але повнота, єдність та гармонія.

Я згадав одну дивовижну зустріч у румунському православному монастирі, куди були запрошені деякі месіанські рабини, багато православних священиків та єпископів з Румунії та східної Європи, делегація учнів Олександра Меня, архієпископ УПЦ та делегація Ватикану. На цій зустрічі один православний єпископ із Румунії сказав дуже незвичайну річ:

«Коли відбувався перший Вихід з Єгипту, до Ізраїлю, що виходив на свободу, приєдналося безліч представників різних народів. Вони з'єдналися з Божим народом, і їхні нащадки увійшли до Обіцяної Землі нарівні з корінними євреями і стали частиною Ізраїлю. Коли почнеться Вихід великого світового пробудження, це знову буде Вихід, перш за все, спасенного Ізраїлю, Ізраїлю Божого. І всі християни стануть перед вибором: приєднатися до цього єврейського Виходу або відкинути його. До цього треба готуватись усім християнам уже сьогодні. Тому що, якщо ми не відкриємо своє серце для того, що Бог почав робити в народі Якова, якщо ми зараз не помітимо і не усвідомлюємо те, що Бог почав робити в єврейському народі, готуючи цей великий Вихід, то коли він насправді буде відбуватися, ми можемо опинитися на узбіччі».

Коли я це чув, я не міг повірити, що це каже православний єпископ. Це справді вибір. І цей вибір підтверджується безліччю місць Писань. Наведу лише одне з них:

«Устань и засяй Єрусалиме, бо зійшло твоє світло, і слава Господня осяяла тебе! Бо темрява покриває землю, й морок - народи; а над тобою засяяв Господь, і Його слава осяяла тебе! І підуть народи до твого світла, й царі — до твого яскравого сяйва. Підведи твої очі й подивися довкола! Всі вони збираються, і йдуть до тебе. Сини твої йдуть здалека, і дочок твоїх на руках несуть. Дивлячись на це, ти засяєш від радості, частіше заб’ється і розшириться твоє серце...» (Ісая 60:1-5)

Борис Грисенко, КЄМГ 

Слово на Шабаті КЄМГ 1 квітня 2023 року