Божий та безбожний контроль – як розібратися?

З одного боку, ми створені за образом і подобою Божою та благословенні Богом бути лідерами, господарями, управлінцями, нам довірена була земля, і ми хочемо так само ефективно керувати. З іншого боку, через гріхопадіння прийшов ворог душ і спотворив поняття контролю та розуміння того, як має все керуватися. Тому нам часом досить складно розібратися з контролем та свободою в нашому житті.

Але слава Господу, Який не залишив нас сиротами і дав нам Святого Духа, Який направляє нас, в першу чергу, за Словом Божим і дає правильне розуміння свободи та контролю. Божої свободи (бо є безбожна свобода) і Божого контролю (бо є безбожний контроль). Так, це складно звучить. Якби все було просто, то Господь не посилав би Святого Духа і не давав би нам Біблію.

Але написано, що навіть нерозумний не зіб'ється на цьому шляху. Чому нерозумний? Тому що, коли людина нерозумна, коли вона не на себе покладається, але на Бога та Його Слово, тоді вона може подолати найскладніші шляхи. Але коли людина розраховує на себе і вважає себе досвідченою, розумною, починаються проблеми. У цьому є ключ до вирішення питання «Який у нашому житті контроль?»

Коли ми сподіваємося на Бога, Він дає нам зрозуміти і відділити душевне від духовного. Він дає нам відокремити духовну кашу, яку заварив ворог за допомогою нашої плоті, від Божого руху. Слава Йому і хвала за те, що Він терпляче і дбайливо діє, звільняючи нас і від безбожного контролю, і від спокуси, яка стверджує нас у безбожній свободі.

Юрій Береза, старший служитель КЄМГ