Псалом 51:14: Навіщо знову каятися за ті самі гріхи?

«Визволь мене від переступу кровного, Боже, Боже спасіння мого, мій язик нехай славить Твою справедливість!» (Псалом 51:14)

Для мене давно було загадкою, чому в цьому Псалмі Давид вже після покаяння, переходячи до наступного етапу своєї молитви – прославлення Бога і обіцянки Йому вірного служіння в оновленій якості, знову і знову повторює: «Визволь мене від переступу кровного, Боже». Ось як я це розумію.

Деякі люди кажуть: «Не треба каятися окремо у тяжких гріхах, які ми робили в минулому. Бо коли ви щиро покаялися, все вже стерто». Я згоден з цим. Але наслідки деяких особливо тяжких гріхів мають бути розібрані та стерті. І корінь, який призвів до цих особливо тяжких гріхів, має бути випалений у жорсткому та безкомпромісному сповіданні та відповідній молитві.

Мені здається, що Давид знову і знову на різні лади повертається до молитви про прощення, стирання гріхів, позбавлення почуття провини і різних аспектів цієї страшної поразки, тому що він знову і знову виявляє якесь коріння і глибокі наслідки цього гріха в своїй душі, совісті, спогадах, уяві, почуттях, які ще не до кінця прибрані.

Мені це нагадує ситуації, з якими я стикався у служінні консультування у допомозі ряду людей, які згрішили проти своїх дружин чи чоловіків. Наприклад, один такий чоловік казав мені: «Я покаявся перед Богом, покаявся перед дружиною. Але в мене таке відчуття, що вона мені ще до кінця не пробачила, вона якось так поводиться...»

Я йому відповів: «Дорогий, ти дуже жорстоко згрішив проти своєї дружини. Те, що вона тебе прийняла, говорить про те, що вона пробачила тебе. Але тобі треба продовжувати покаяння. І коли ти бачиш, що їй дуже важко, тобі треба повернутися і знову просити у неї прощення, можливо, за певний аспект твого гріха проти неї, який для неї особливо болісний. Бог пробачив тебе. Вона тебе загалом пробачила. Але тепер тобі не треба соромитися знову, а якщо доведеться, то знову і знову, сповідатися перед нею і просити вибачення, щоб ваші стосунки були відновлені повною мірою».

Після багатьох років моїх власних помилок, гріхів, переживань, поразок і після багатьох років консультування, допомоги і молитви за різних людей, я почав сприймати ці повторні молитви Давида про прощення і викуплення гріху не як якесь релігійне повторення і поступку релігійному духу Давида, а як поглиблення покаяння та сповідання. Їхня мета в тому, щоб не тільки сам гріх був прощений, але щоб і сліду не залишилося від того, що викликало цей гріх, і щоб до кінця випалити коріння, яке призвело до цих отруйних духовних сходів.

Борис Грисенко, рабин КЄМГ

Джерело: КЄМГ