Необхідна умова заступництва

Тора каже, що на Йом Кіпур первосвященник не міг увійти непідготовленим до Святого Святих (він готувався всі десять Днів Трепету) і без крові – без жертви за себе, за свій дім та за левитів – за тих людей, які були під його владою. Тобто він приносив жертви за себе і лише потім займав позицію заступника за весь народ. Про це ясно говориться в Посланні до Месіанських Євреїв про Ієшуа:

«Але Христос, Первосвященик майбутнього доброго, прийшов із більшою й досконалішою скинією, нерукотворною, цебто не цього втворення, і не з кров'ю козлів та телят, але з власною кров'ю увійшов до святині один раз, та й набув вічне відкуплення. Бо коли кров козлів та телят та попіл із ялівок, як покропить нечистих, освячує їх на очищення тіла, скільки ж більш кров Христа, що Себе непорочного Богу приніс Святим Духом, очистить наше сумління від мертвих учинків, щоб служити нам Богові Живому! Тому Він Посередник Нового Заповіту...» (До Євреїв 9:11-15)

Через те, що Ієшуа приніс Себе в жертву, Він отримав силу бути посередником, заступником. Якщо ми хочемо бути справжніми заступниками, якщо ми хочемо діяти в силі заступництва нового заповіту, яким Ієшуа заступається на небесах, ми повинні йти шляхом внутрішнього очищення. Тобто ми повинні бути відкритими для того, щоб Господь працював з нашими серцями, і приймати силу викуплення. Ця сила діє в нас, і Господь не просто покриває, а й очищає нас і робить новим творінням.

Андрій Луговський, старійшина КЄМГ