Не дайте ворогові нав'язати вам хронічний смуток

Багато хто не розуміє, як ми наважуємося радіти та веселитися, коли в Україні щодня гинуть невинні люди та літають іранські шахеди. Справа в тому, що в перший військовий Шабат, коли нам точно не хотілося радіти, Дух Святий показав нам Псалом 126, який каже, що Бог хоче наповнити наші уста гучним сміхом та радісним співом. І цей Псалом продовжує діяти, зміцнювати нас та радувати.

У Торі написані неймовірні слова про свято Кущів: «У цей час ви будете радіти і веселитися». Подумайте тільки! Жити в кущах, тобто позбавити себе нормального комфортного захисту, і згадати, як Бог захистив наших предків, хоч вони були негідні, щоб бути впевненими, що Він і зараз не змінився.

Зрозуміло, що Україна – не райська країна, у ній відбувалося багато безбожного. Але коли кажуть, що це Бог послав Путіна проти України, то у мене виникає низка запитань. Тому що насправді ми всі недостойні. Наші пращури у пустелі були настільки негідні, що буквально 40 днів не могли почекати на повернення Моше і влаштували оргію навколо золотого бичка. Проте Бог захищав їх і вів, творячи чудеса щодня.

Це має бути укріпленням для всіх віруючих в Україні. Ми повинні бути впевнені в тому, що, незважаючи на нашу негідність, якщо ми каємося (і не лише за себе, але робимо глибоке покаяння за всяке ідолопоклонство, корупцію, різні гріхи в Україні), то Бог не просто в останній момент помилує нас, але Він буде оточувати нас радощами спасіння і наповнювати нас глибокою відвагою Його дітей, які йдуть за Богом Божим шляхом.

Свято Кущів нагадує нам, що, незважаючи на різні трагедії та всі звірства окупантів, ми маємо право радіти та тріумфувати. І ми не повинні дозволити сатані, окрім всього іншого поганого, нав'язати нам хронічний смуток і загнати нас у жалобний дух, який, швидше за все, таки призведе до поразки.

Борис Грисенко, рабин КЄМГ